7 września 2016

O programie

Zainteresowani doskonale wiedzą, że znalezienie pracodawcy w Japonii, nawet na krótkotrwały wyjazd niejednokrotnie graniczy z cudem. Sprawa okazuje się tym trudniejsza, im bardziej zależy nam, by miejsce pracy w Kraju Kwitnącej Wiśni było sprawdzone, zaufane oraz bez przykrych niespodzianek. Przeczytaj dlaczego warto skorzystać właśnie z tej strony oraz usług, które jako jedyni w Polsce oferujemy.

Jakie są opcje wyjazdu?

  1. Wyjazd do pracy na podstawie wizy pracowniczej [ OPCJA A ] 
  2. Wyjazd do pracy na podstawie wizy Working Holiday  [ OPCJA B ] 
  3. Wyjazd wolontaryjny [ OPCJA C ] 

 

  • Skąd pomysł?

    Serwis powstał z myślą o umożliwieniu Polakom znalezienia sprawdzonych ofert pracy w Japonii.

    Będąc na rynku od 2009 roku, jako Japońskie Centrum Kultury i Biznesu ( www.ichigo.pl ), mieliśmy styczność z wieloma osobami, pragnącymi wyjechać do Japonii na dłużej niż tylko wakacyjne dwa tygodnie. Oczywiście wyjazd w ruchu bezwizowym umożliwia pobyt nawet do 90 dni, ale wiąże się to z bardzo wysokimi kosztami. Kolejną przeszkodą są japońscy przedsiębiorcy, którzy zwykle niechętnie podchodzą do zatrudniania cudzoziemców, szczególnie jeśli nie posługują się oni rodzimym językiem.

    Jako most łączący oba kraje ( oddział w Osace ), staramy się pokazać, że pomimo odległości mamy naprawdę wiele wspólnego i razem możemy dużo osiągnąć.

  • Jakie są opłaty?

    Usługa, którą świadczymy, opiera się na wyszukiwaniu i osobistym kontakcie z takimi firmami w Japonii, które byłyby zainteresowane pracownikami z Polski oraz potrafią dopasować swoją ofertę pod polskie oczekiwania. Jak łatwo sobie wyobrazić, takie działania są bardzo kosztowne, wymagają wiedzy, umiejętności oraz czasu.

    Od 17 lipca 2017 roku obowiązuje brak opłat rejestracyjnych. W przypadku zainteresowania wyjazdem, konieczny jest jednak udział w szkoleniu przygotowawczym i/lub podejście do egzaminu językowego w ICHIGO. Szczegóły w zakładce Proces.

    Zachęcamy również do sprawdzenia cennika.

  • Jakie są ograniczenia?

    1. Język
      • J. japoński: zdecydowana większość pracodawców liczy na znajomość w stopniu przynajmniej podstawowym. [ niektórzy zapewniają szkolenia ]
      • Język angielski: zdecydowana większość pracodawców liczy na znajomość w stopniu przynajmniej komunikatywnym.
      • Rekomendujemy skorzystanie z oferty naszych kursów językowych na www.kursyjaponskiego.pl
    2. Wiek
      • Jeśli planujesz wyjazd na podstawie wizy pracowniczej, wiek nie ma znaczenia.
      • Jeśli chcesz skorzystać z wyjazdu w ramach programu Working Holiday Visa, zapoznaj się z ograniczeniami wieku dostępnymi w zakładce “o programie Working Holiday Visa”.
      • Jeśli bierzesz pod uwagę wyjazd wolontaryjny w ramach ruchu bezwizowego do 90 dni, wówczas nie ma żadnych ograniczeń wiekowych, chyba że oferta danego pracodawcy stanowi inaczej.
    3. Inne
      • Nieuwzględnione tutaj wymagania znajdują się w opisach poszczególnych ofert.

  • Jak wygląda proces?

    Każdy zainteresowany użytkownik musi wykonać następujące kroki:

    Krok 1 REJESTRACJA [ 3 min. ]

    Rejestracja w systemie jest bezpłatna.

    Krok 2 KONSULTACJA I ROZMOWA KWALIFIKACYJNA [ w ciągu 1-2 tygodni ]

    Umówienie się na bezpłatne spotkanie z konsultantem ( Katowice lub Online ) a następnie rozmowę kwalifikacyjną z przyszłym pracodawcą [ Opcja A i B ] lub organizatorem wolontariatu [ Opcja C ]

    Krok 3 EWALUACJA [ 2-4 tygodnie ]

    Po potwierdzeniu przez pracodawcę należy:

    • Podpisać umowę przedwstępną oraz rozpocząć proces wizowy
    • Ukończyć szkolenie językowe z j. japońskiego [ nie zawsze obowiązkowe ]

    Krok 4 OSTATNIE PRZYMIARKI I WYLOT

    Jeśli otrzymałeś wizę i zdałeś certyfikat językowy, to od tego momentu możesz już zapinać pasy i lecieć do Japonii!

    Uwaga! W przypadku niektórych pracodawców kurs językowy realizowany jest po ukończeniu rekrutacji. Szczegóły przedstawi konsultant.

    [ cennik ]

  • Długość wyjazdu:

    Każdy z pracodawców, którzy umieszczają ofertę w serwisie, sam ustala minimalny i maksymalny okres pobytu. Zwykle w przypadku pozytywnej współpracy, pracodawcy sami rekomendują przedłużenie kontraktu i pomagają w zdobyciu wizy.

    Ze strony formalnej, niezależnie od powyższego dostępne są dwie opcje:

    • Opcja A – w ramach wizy pracowniczej przyszły pracodawca informuje o planowanym okresie w swoim ogłoszeniu.
    • Opcja B – w ramach programu wizowego Zwiedzaj i Pracuj jest możliwość wyjazdu na okres od 1 do 12 miesięcy. Szczegóły tutaj.
    • Opcja C – w ramach wyjazdu wolontaryjnego – okres pobytu od 1 tygodnia do 3 miesięcy. Szczegóły tutaj. 

    Jeśli interesuje Cię sam wyjazd do Japonii w ramach wycieczki, zapraszamy na naszą stronę : wycieczkidojaponii.pl

  • Uwagi:

    ICHIGO nie jest agencją pracy oraz nie świadczy usług pośrednictwa pracy w rozumieniu prawa. Udostępniamy za opłatą jedynie serwis oraz świadczymy usługi językowe w zakresie szkoleniowo-tłumaczeniowym.